V předchozích částech věnovaných bezlepkovým muffinům jsem vám ukázala, jak doma uděláte bezlepkový mix, z něhož vykouzlíte obstojné bezlepkové muffiny. I ve veganské variantě. Zde bych vám ráda představila trošku základnějí vegan muffiny bez lepku, kterými jsem se chtěla přiblížit i chuťově co nejvíc nějakému základnímu muffinu, od kterého se můžete odpíchnout dál a ochucovat podle chuti a nálady.
Myslím, že se to povedlo. U nás na chuti i konzistenci tyhle muffiny vyhrály pomyslnou domácí soutěž.
Základní neochucené bezlepkové muffiny ve veganské verzi (asi 6 kousků):
- 130 g bezlepkové mouky
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva (Práše z DM z vinného kamene)
- 60 ml olivového oleje (dejte klidně kokosový olej nebo rozpuštěné máslo)
- 60 ml rýžového mléka (ale můžete dát jakékoliv jiné rostlinné mléko)
- 1 “vejce” ze lněného semínka (lžíce mletých lněných semínek a 2 lžíce vody, necháte chvíli stát, aby se utvořil potřebný “sliz”)
Smíchejte suché ingredience. V jiné míse smíchejte tekuté ingredience. Potom promícháte vše dohromady, naplníte košíčky a dáte péct na 180 °C na 20 minut. Po upečení vyndejte muffiny z formy a nechte vychladnout
V domácím testu jsme se shodli, že tyto nám chutnají nejvíc. Zároveň jsou nejpevnější na pohmat a nedrobí se tak moc, jako ostatní.
Základní neochucené bezlepkové muffiny z výše uvedeného mixu ve veganské verzi s borůvkami:
- 130 g bezlepkové mouky
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva (Práše z DM z vinného kamene)
- 60 ml olivového oleje (dejte klidně kokosový olej nebo rozpuštěné máslo)
- 60 ml rýžového mléka (ale můžete dát jakékoliv jiné rostlinné mléko)
- 1 “vejce” ze lněného semínka (lžíce mletých lněných semínek a 2 lžíce vody, necháte chvíli stát, aby se utvořil potřebný “sliz”)
Smíchejte suché ingredience. V jiné míse smíchejte tekuté ingredience. Potom promícháte vše dohromady a nakonec přidáte borůvky obalené ve škrobu. Lehce promícháte, naplníte košíčky a dáte péct na 180 °C na 20 minut.
Borůvkové bezlepkové muffiny ve vegan verzi jsou na chuti i konzistenci taky nejlepší. Možná bych se nebála přidat toho lněného semínka víc. Přeci jen, zbylo mi už jen pár borůvek, takže dávka ovoce byla menší než v případě ostatních bezlepkáčů.
Kokosové bezlepkové a vegan muffiny, cca 6–8 kusů:
- 100 g bezlepkového mixu
- 50 g strouhaného kokosu
- 50 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- půl banánu
- 40 ml olivového oleje
- 100 ml kokosového mléka
Smíchejte si suché ingredience v jedné míse, v jiné si smíchejte tekuté ingredience. Obě směsi promíchejte dohromady. Jestli jste zvyklí dělat i muffiny z lepkových mouk, nelekejte se, směs bude trochu tekutější, protože se nevyvíjí lepek. Do formiček těsto lehce dostanete díky nádobě s nálevkou.
Pečte standardně cca 20 minut na 180 °C. Jestli ještě nebudou, dejte jim pět minutek navíc
P.S. Původně jsem je sem ani nechtěla dávat, protože mi nechutnaly. Ale pak jsem si uvědomila, že vlastně můj chuťový problém s banánovým těstem je jenom můj a někomu by to mohlo opravdu chutnat. Bohužel fotka není. Ale vypadaly hezky, čestný skautský!
DALŠÍ BEZLEPKOVÉ RECEPTY
Muffiny jsou naprosto uzasny!!! Diky za recepty 🙂
Dobrý den, děkuji za výborný recept. Při potravinových alergiích mléko+vejce+lepek je těžké sehnat dobrý a spolehlivý recept. Moc nám i ročnímu synovi chutnaly.