Nebojte, nečeká vás tu recept na křupavou vajíčkovku rovnou i se skořápkama. Vajíčkovou pomazánku zbožňuju, ale nesnáším loupání vajec. To je činnost, která mě vždycky spolehlivě vytočí. A tak mě napadlo udělat vajíčkovku z pošírovaných/ztracených/zastřených/říkejmejimjakchceme vajec.
No, napadlo… Odběhla jsem k telefonu a moje dávka ztracených vajíček ke snídani se jaksi převařila a vejce natvrdo já obyčejně tuze nerada. Nicméně zlepšovák na vajíčkovku byl v tu ránu na světě. Vždyť jsou na tvrdo! Haló! A nemusela jsem je loupat! YESS! Tak jdeme na to.
Na vajíčkovou pomazánku si připravte:
- 8 čerstvých vajec
- 2 lžíce másla nebo změklého ghí
- 2 lžíce hustého jogurtu
- 1 lžíci majonézy
- sůl
- ocet (stačí obyčejný kvasný lihový ocet, žádný fancy ocet netřeba)
- cokoliv na zdobení a poklad pro mazání (není nutné, dá se totiž sežrat jen tak…)
Nejdřív musíte vychytat techniku toho ztrácení nebo-li pošírování nebo-li vaření ve vodě bez té oné skořápky. Jelikož nepotřebujete vychytat ten správný čas na tekutý žloutek, práce se výrazně zjednodušuje. V podstatě jen vyklepnete vejce do vroucí osolené vody (vejce si vyklepnu vedle do mističky, lžící udělám v kastrůlku jemný vír a vejce do něj naliju z mističky), do které nezapomenete nalít od oka cca velkého panáka octa (to proto, aby se vejce hezky zatáhlo). Časomíru dáte na 6 minut po posledním vyklepnutém vajíčku.
Uvařená vajíčka si sliju a vyložím na papírovou (nebo klidně i látkovou) utěrku, aby odsála z vajíček přebytečnou vodu. Výhoda je, že tím skoro hned vychladnou.
Vejce rozpůlím, žloutky dám do mísy a bílky nakrájím na malé kostičky. Žloutky utřu s máslem (nebo ghí), stačí mi na to lžíce, osolím, přidám jogurt a majonézu, promíchám, přidám nakrájené bílky a voilá. Je to. Tentokrát úplně bez vztekání.
TIPY: Tuhle vajíčkovku uděláte úplně stejně z natvrdo uvařených vajíček ve skořápce, takže i z těch velikonočních. Vrabci si cvrlikali, že vajíčková pomazánka se dá udělat i z vajíček míchaných. Moc mě láká to vyzkoušet. Kdybyste to někdo prubnul dřív než já, dejte vědět.
Všechny velikonoční recepty (i ty jarní) najdete pěkně pohromadě tady. KLIK.