Po celodenním louskání ořechů na vánoční pečení bylo nutné trochu ulehčit míse plné vlašáků. A vlašáky se hodí i do cookiesek, no ne?
K výkonu mě inspirovala Dora tímhle receptem. Líbilo se mi na něm hlavně použití ovesných vloček. Příště jich zkusím dát víc na úkor mouky. Neměla jsem doma bílou čokoládu tak jsem nasekala 1 a půl čokolády na vaření (čoko na vaření je dobrá věc, koukejte na podíl kakaa, mívají 30%). Podle některých ochutnávačů byly málo sladké (ach ti chlapi!), podle mě jsou na takové to domácí chroupání akorát. Výborné jsou trošku odleželé, doporučuju tak 3-4 den po upečení. Dál jsem se k testování nedostala, protože už prostě nejsou. 🙂 Skladujte v uzavřené nádobě, aby příliš nevlhly.
Na dva plné plechy sušenek potřebujete:
- 100 g změklého másla
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 140 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečení
- 100 g ovesných vloček
- 2 hrsti nasekaných vlašáků
- 1 a půl nasekané čokolády (sladkomilci nasekají 2 celé)
- 2 plechy potažené papírem na pečení
Z másla a cukru vyšlehejte krém, zašlehejte do něj vajíčko. Přidejte promíchané suché přísady a promíchejte s máslovou pěnou. Pokud se vám směs zdá příliš lepivá a mokrá přidejte mouku/vločky. Patlejte placičky podle vlastního uvážení. Spíše doporučuju menší a ne moc vysoké. Mě vedla velikost ořechů, které jsem měla nasekané opravdu na hrubo. Trošku se v toubě rozlezou, proto je na plech nedávejte moc těsně k sobě.
Pekly se v horkovzdušné troubě při 180°C asi 15 minut. Raději je ohlídejte a v případě potřeby zachraňte před zuhelnatěním včas. Při vyndání z trouby jsou ještě na omak měkké, jak lehce vychladnou, tak tvrdnou (ale zase ne na kámen).
Ahoj, az dnes som si vsimla, ze si moj recept na cookies aj zverejnila na svojom blogu. Dakujem velmi pekne. Budem ich musie tusim opat vyskusat, dlho som ich nerobila. Maj sa krasne!
Díky za recept! sušenky jsou výborný, zatím nejlepší recept na cookies, co jsem vyzkoušela :). Šířím hbitě dál 😀
Výborné, vyměnila jsem cukr za datlovou pastu a skvělé.:-)