Otevřely se mi brány do pekla. Kdyby mohlo být moje oblečení a dveře nafukovací, jedla bych je takřka nepřetržitě. Samozřejmě s náležitou masovou náplní.
O čem je řeč? No přece o těch nejdokonalejších hamburgerových houskách, máslových broškách, které nevyhodíte, protože kvůli nim už nemůžete dojíst to „maso“. Tyhle housky budete chtít jíst jen tak. S máslem, ke snídani, k obědu, k večeři … Na začátek vás ale varuji, základní přípravu musíte zvládnout už den předem.
Brány do burgerového peklíčka mi otevřela, kdo jiný taky, Maškrtnica. Já jsem ale nebyla tak chytrá a dělala jsem poloviční dávku. Kardinální chyba!
Co potřebujete na hamburgerové briošky?
Preferment:
- 166 g hladké mouky
- 166 g vody
- 1/8 lžičky sušeného droždí
Mouku promíchejte s droždím a smíchejte s vodou. Zpracujte do tekutého těstíčka, zakryjte fólií a nechte 12 hodin kynout/ fermentovat.
Těsto:
- Preferment
- 150 ml polnotučného mléka
- 333 g hladké mouky
- 150 g rozpuštěného a lehce zchladlého másla
- 40 g cukru
- 2 rozšlehaná vejce (jedno do těsta a jedno na závěrečné pomazání)
- 20 g soli
- 20 g čerstvého droždí
Do mísy nasypte mouku, udělejte v ní důlek, rozdobte do ní droždí a zalijte vlažným mlékem. Od krajů lehce přimíchejte mouku a vytořte tekuté těstíčko. Nechte v teple asi 15 minut vzejít kvásek. Přidejte preferment, zbytek mléka, cukr, 1 vejce a sůl a spojujte v těsto. Až se začnou tvořit cáry těsta, přidejte máslo. Následně vypracujte těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Bude to trvat asi 5-10 minut (5 v robotu, 10 v ruce). Těsto je trochu řidší, než u běžných housek, zda-li se vám ale hodně řídké, přisypte trochu mouky.
Dejte těsto kynout do olejem vymazané mísy na cca 2 hodiny. Mezitím těsto 2x přeložte. Nakynuté těsto rozdělte na 12 bochánků. Stačí to na pěkné hamburgerové porce. 1 bochánek bude vážit asi 80 g. Bochánky skládejte na pečící papír o velikosti vašeho plechu na pečení dostatečně daleko od sebe a každý ještě pěstí zploštěte. Počítejte při rozmisťování na plech s tím, že zdvojnásobí svůj objem. Dejte je na hodinu až hodinu a půl kynout.
Troubu si rozpalte i s plechem na 230 °C. Nakynuté bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem a případně ještě posypte sezamem nebo mákem. Pečící papír s bochánky přetáhněte na horký plech. Dospod trouby dejte nádobu s vodou a pečte asi 15 minut.
Pekla jsem 2 plechy najednou a uprostřed pečení jsem plechy vyměnila a otočila.
No a potom už plníte housky podle vlastní chuti! Já jsem pro čerstvý špenát, červenou cibuli, žampiony a domácí majonézu.
Jaký je váš recept na ten nejdokonalejší hamburger?
Recept na bulky je od Maškrtnice a má i recept na veganské burgerové bulky.
Kdy přidám do těsta preferment?
Omlouvám se, chybička se vloudila. Preferment se přidává k rozdělanému kvásku se zbylými surovinami.
Nevadí, nějak jsem to odhadla. Děkuji za recept, pekla jsem jich 55 na oslavu, bála jsem se, že jich je moc, ale jen se po nich zaprášilo. I když příprava v lavoru byla jako když pekla kočička s pejskem.
Pane jo! Já jsem jich nejvíc pekla asi 30, takže si to jakž takž dovedu představit! 🙂
Tak už je musím péct každý rok, všichni se na ně těší a kolikrát už se neobtěžují z nich dělat hamburgry, ale polovinu jich snědí jen tak. Myslím, že je to maximální úspěch. 🙂
No jéje, to je úspěch víc než stoprocentní! 😀
Můžu místo hladké použít polohrubou? Jsem v německu a máme tu mouku 405, tak jestli to z ní taky tak dobře půjde 🙂 děkuji!
Krystýno, to úplně erudovaně nedokážu říct, neb to nemám otestované. Tedy takhle, použít to jde určitě, jen nejsem schopná říct, jestli výsledkem bude fakt dobrá měkká hamburgerová brioška. Třeba knedlíky se dělají z hrubé mouky (ale ty se zase vaří…). Každopádně 405 je výběrová polohrubá, to je ta lepší varinata (třeba 450 už je polohrubá krupice), zkusila bych to třeba nanečisto na polovičním množství. V nejhorším nebudou ty briošky tak vláčné…
polohrubou mouku uplne s klidem, mozna je lepsi nez hladka
Už je peču potřetí a zase nevím, jestli to polnotučné mléko znamená plnotučné anebo jen polo 🙂 Každopádně z polo byly pokaždé vynikající! Vlastně nejlepší hamburgerové housky co svět viděl, víme?
Omlouvám se za nevědomost ale kolik asi tak je 1/8 lžičky? Asi tak na špičku? Díky 🙂