Recept na cukrářské piškoty Savoiardi je srandovně jednoduchý a stejně jsem narazila, ne až tak zásadní, problém – neumím je na plech nastříkat, aby byly stejné a krásné, jako ty kupované. Asi to není zase takový problém, to jen estét v mojí hlavě pláče při pohledu na výsledek…
Cukrářské piškoty na tiramisu prostě nekupujde, udělejte si je doma za zlomek peněz. Budete mít z výsledku mnohem větší radost!
Na piškoty na zhruba 24 piškotů potřebujete:
- 3 vejce – žloutky a bílky zvlášť
- 75 g krupicového cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu (Gustin)
- moučkový cukru na posypání piškotů
Troubu si předehřejte na 175°C. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Ze žloutků a cukru ušlehejte skvětlou žloutkovou pěnu. Do žloutků zamíchejte polovinu mouky (ideálně ji na pěnu prosejte), Potom přimíchejte sníh z bílků. Vmíchejte ho něžně a opatrně, jen tak se s tím mazlete a nespěchejte. Na závěr prosijte druhou polovinu mouky a opět ji něžně vmíchejte do již vzniklé směsi.
Plech vyložte pešícím papírem, hmotu si dejte do zdobícího sáčku s širokou plochou zdobičkou a nastříkejte na plech asi 10 cm dlouhé piškoty (výsledné piškoty na fotce nahoře). A nebo je můžete nandat i lžící rovnou z mísy. Budou pak asi takhle „úhledné” a nepravidelné (ale drobné nedostatky jsou znakem ruční práce):
Na piškoty nasypte cukr a počkejte asi 5 minut než se vstřebá, potom je posypte znovu, počkejte, až se zcela vsákne. Pečte asi 15 minut do zlatava.
PS. Až uděláte tiramisu, ještě vám zbytek pár kousků na mlsání.Jestli ty piškotky budete dělat menší, určitě jich uděláte víc, než 24. Já peču dvě dávky a dělám velikou mísu tiramisu. Milujeme ho a když už ho máme, tak si ho musíme užít.
Právě se chystám vyzkoušet tvůj recept. Jen teď nevím, jestli použít polohrubou mouku nebo hladkou. Máš to tam popletené.
Snad se mi vše povede!:)
Ups, chybička se vloudila, díky za postřeh! Mouku polohrubou. Ale já myslím, že ani hladkou by se nic nezkazilo. Podobně dělám dětské piškoty z hladké a jsou jen trochu „jemnější“.
Dneska jsem je zkoušela a po mírných obtížích s troubou (pekla pomaleji, potvora) se celkem vydařily. 🙂 Jen mám pocit, že v jejich chuti ještě cítím bílek.
super 🙂 problém vyřeší forma na cukrářské piškoty (tedy aspoň doufám, zrovna si pro jednu jdu 🙂 )
Dobrý den Jaromíre, můžu se zeptat, jak vám to jde s tou formou?