Tyhle muffiny jsou úplne ideální pro všechny čokoholiky. Nemůžete se nabažit čokolády? Zkuste tyhle extra kakaové muffiny a nebudete chtít jiné.
Na extra kakaové muffiny (cca 12 kusů) budete potřebovat:
- 225 gramů mouky
- 55 gramů holandského kakaa
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetku soli
- 115 gramů cukru
- 2 středně velká vejce
- 200 ml zakysané smetany
- 85 gramů rozpůštěného a vychladlého másla
Poleva: 55 gramů čokolády, 115 gramů másla, 225 gramů cukru
Smíchejte si nejdříve všechny suché přísady, v jiné míse vyšlehejte vejce a přidejte zbylé tekuté přísady a poté všechno jemně promíchejte se suchými přísadami. V těstě mohou zůstat hrudky, nemusí být dokonale hladké.
Hlavně nepřemíchat!
Pečte v troubě předehřáté na cca 200° zhruba 20-25 minut. Skvěle to jde i v remosce, kterou zapnete až po vložení muffinů.
Na polevu si ve vodní lázni rozpusťe čokoládu s máslem a přidávajte cukr.
Polevu můžete ozdobit oříšky a nebo taky ne!
Dobrou chuť!
Tipy:
Mouka – můžete použít až polovinu uvedeného množství celozrnné mouky (špaldové, pšeničné).
Čokoláda – doporučuju vybrat čokoládu se 72% kakaové hmoty.
Máslo – můžete použít místo másla kvalitní rostlinný olej, na uvedené množství surovin připadne 6 lžic oleje.
Pokud použijete máslo, rozpusťte jej a nechte vychladnout.
Cukr – můžete použít co nejtmavší přírodní cukr.
Suroviny z lednice vyndejte s předstihem. Pokud budou všechny suroviny pokojové teploty, nemělo by se při pečení nic pokazit.
Poleva – cukr přidávajte podle chuti a konzistence hmoty, natírejte na vychladké muffiny.
Forma – pokud máte silikonové košíčky nebo formu plňte po okraj, můžete i přeplnit, budete mít krásné hříbečky. Jestli pečete pouze v papírových, plňte do poloviny a použijte dva košíčky vložené do sebe.
Prášek do pečiva – kupte raději bio prášek bez fosfátů; pokud ho přídáte více, mohou vám muffiny rychle vyběhnout a poté zase spadnout a budou potom tuhé a nevzhledné.