Je zima, je hnusně, je třeba si to pošmourno nějak prosvětlit. Tak si napečeme vitamíny, abychom alespoň nebyli nemocní a mohli se v té posteli vált jen tak, v závislosti na náladě. Třeba s talířem pečené zeleniny.
Inspirováno receptem na pečenou zeleninu s dýní z kuchařky Hanky Michopulu Recepty z farmářského trhu.
Nachystáme si:
- Česnek
- Červenou cibuli
- Bramboru
- Mrkev
- Červenou řepu
- Bílou papriku
- Tymián
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Záměrně neuvádím množství. Nachystejte si zeleniny podle počtu strávníků. Na dvě porce dávám 2 větší brambory, 2 mrkve, 2 malé řepy, jednu papriku, jednu cibuli, 4-5 stroužků česneku. Skvělé jsou v tom i žampiony. Experimentálně jsem přidala řapík celeru. Ten příště s radostí oželím.
A teď loupem, omýváme, krájíme. Česnek (asi 4 stroužky pro menší porci) na větší kusy, cibuli na osminky. Bramboru, pokud nemá extra ošklivou šlupku neloupeme, jen vydrbeme kartáčkem, mrkev taktéž. Červenou řepu oloupeme a nedivíme se, že máme červené ruce (můžeme nasadit rukavice, barva ale jde z rukou hned dolů). Doporučuju nasadit zástěru, ať nemáte postříkané oblečení. Bramboru přepůlíme a půlky rozčtvrtíme, řepu rozkrojíme na čtvrtiny, mrkev nakrájíme na špalíky.
Naházíme to všechno do pekáčku (v mém případě do remosky), posolíme, opepříme (čerstvě mletým pepřem na hrubo), zasypeme sušeným tymiánem, přidáme olivový olej a promícháme. Oleje by mělo být jen tolik, aby obalil všechny kousky v pekáčku. Zelenina by neměla „plavat“ v oleji.
Dáme péct (horkovzduch asi při 180° na 35 minut, občas prohodíme), v remosce peču odhadem také 35-40 minut. Řiďte se podle stavu brambor.
PŘED
PO
Pokud budou strávníci pindat, že řepa a mrkev jsou moc tvrdé, tak ať použijí zuby.
A BAŠTÍME!
Jezte klidně jen tak, samotné. Pokud ale trváte na „příloze“, přiložte třeba karbanátek z mleté vepřové kotlety ochucený jen solí, pepřem a majoránkou nebo vinnou klobásu.
mňam. klasika chudého a líného studenta, která vždycky přijde k chuti 🙂
Tak tak! Dnešní várka už je na půl cesty 🙂