Galettes – pohankové jablečné koláčky

Všimli jste si, že se venku znenadání objevil listopad? Já jsem z toho úplně u vytržení! Týden jsem se kochala žlutou závějí pod okny a najednou nebyl na stromech ani lístek. Odteď koukám z okna na holé větve a přemýšlím, která bunda bude nejvhodnější na procházky s kočárkem. Nicméně, o jedné věci mám celkem jasno! Po podzimní procházce přijdou vhod teplé a křupavé jablečné galetky!

Tak a teď se přiznejte, koho jsem překvapila tím, že tyhle galetky nejsou palačinky? Á? No jasně. Galette je ve Francii výraz známý pro „placatý koláč“ z křehkého těsta. Ovšem v Bretani nazývají galetkami pohankové palačinky (které plní obvykle slanou náplní). Galette–koláč si taky můžete udělat slaný (jasně, že v těstě potom vynecháte cukr!), ale my si dneska uděláme koláč sladký, jablečný, s vůní skořice. Prostě podzimní klasiku. A i v mini verzi!

Jablečné mini galetky
Jablečné mini galetky

Na 24 jablečných mini galettes potřebujete:

  • Sypké ingredience na těsto:
  • 150 g pohankové mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • Ostatní igredience na těsto:
  • 125 g studeného másla, pokrájejte si ho na kostičky
  • 1 žloutek
  • asi 50 ml ledové vody
  • Náplň:
  • Asi 7 středně velkých jablek (může to být víc i míň, záleží na velikosti jablek a jak moc budete plnit)
  • moučkový cukr a skořice na obalení
  • Čím zakončit?
  • rozšlehané vejce na potření okrajů těsta před pečením
  • Kousek másla na náplň
  • moučkový cukr na pocukrování hotových koláčků

Těsto vám vyjde buď na jeden hodně velký koláč, 2 menší koláče, či 24 mini galettek. Já jsem vytvořila 12 mini galettes a jeden větší koláč.

A postupovala následovně – odvážila jsem si sypké ingredience na těsto. Dobře je promíchala a nakonec prosála. Do těsta jsem nakrájela na kostičky studené máslo přímo z lednice a zapracovala jsem jej do těsta. Budete z toho mít takovou jemnou drobenku. Potom jsem do těsta zapracovala žloutek a postupně jsem přidávala ledovou vodu, dokud jsem neodhadla správnou konzistenci těsta. Vypracovala jsem si soudržné těsto, zabalila jej do fólie a dala odpočívat asi na 2 hodiny do lednice.

Forma Cake Boss a odleželé těsto
Forma Cake Boss a odleželé těsto

Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na vhodné tvary. Do mini koláčků se hodí malé kostičky, do většího koláče se hodí spíš silnější plátky. Jablka obalte ve směsi skořice a moučkového cukru.

Teď si předehřejte troubu na 180 °C. Odleželé těsto si vyválejte na asi 3 mm tlustý plát. V případě mini galettek z něj vykrájejte kolečka o velikosti vaší formy. Případně si vykrájejte taková kolečka, abyste dosáhli požadované velikosti koláčků. Já si obyčejnou sklenicí z Ikea vykrájela tak akorát velká kolečka do formy Cake Boss.

Těsto na galettes
Těsto na galettes
Těsto na galettes
Těsto na galettes

Kolečka jsem přesunula do formy, naplnila jablečnou náplní, lehce jsem zvedla okraje, na každý koláček jsem dala trochu másla, okraje jsem (ne)potřela rozšlehaným vajíčkem a dala jsem je péct asi na 20 minut. Koláčky jsem po upečení nechala lehce vychladnou ve formě a pak jsem je přemístila na talíř a poprášila moučkovým cukrem.

Těsto na galettes
Těsto na galettes
Galettes
Galettes
Galettes
Galettes

Koláčky můžete jíst ještě vlahé. Ale i studené chutnají skvěle.

Velký koláč pečte asi 35 minut, hlídejte si barvu okrajů. Jakmile zezlátnou, máte hotovo.

Jablečné galettes
Jablečné galettes

Chcete tuhle formu Cake Boss na podobné koláčky, nebo třeba na citronové tartaletky? Peče se v ní fakt skvěle, přečtěte si recenzi.

Jeden z vás tuhle formu může vyhrát!

Podělte se v komentářích o oblíbený recept na galettes, křehké koláčky (slané, sladké)… Prostě, napište mi do konce listopadu do komentářů recept na cokoliv, co byste v téhle formě chtěli zkusit upéct.

Jednoho z vás první prosincový týden vylosuju a dostane ode mě tuhle formu pod stromeček.

6 komentářů Přidat své
  1. Určitě bych zkusila skládaný koláč od Jamieho Olivera v mini verzi, což chci již dlouho zrealizovat.

    Korpus:
    250 g másla, 20 g práškového cukru, špetku soli, 500 g mouky, 4 žloutky, 4 lžíce mléka nebo vody
    (ingredience na koláč o průměru 25 cm, mě však často něco zbyde, tak to hodím do mrazáku a mám pak hotový základ na menší koláček, když mě honí mlsná)

    Rozmícháme máslo, cukr a sůl, potom přidáme mouku a žloutky. Nakonec přilijeme mléko (vodu). Těsto spojíme do bochánku, co nejméně s ním hýbeme a necháme hodinu odležet v chladničce. Pak těsto krájíme na plátky a vyskládáme do formy. Předpečeme korpus na 180° asi 5-10 minut, nebo pokud budeme plnit nepečenou náplní, pečeme asi 15 min.
    Já si vždy jeden bochánek těsta dám do mrazáku pro nečekané návštěvy.

    Náplň:
    Tady záleží, na co dostanu chuť. V létě plním korpus nepečenými náplněmi, např. mascarpone nebo tvaroh s cukrem a ovocem.
    Nejoblíbenější je u nás však pečená čokoládová náplň:
    140 g másla, 150 g čokolády na vaření, 8 lžic kakaa, špetka soli, 4 vejce, 200 g jemného cukru, 3 lžíce kysané smetany (ingredience na velký koláč s průměrem 25 cm)
    Čokoládu, máslo a kakao rozpustíme ve vodní lázni. V druhé misce ušleháme vejce s cukrem a přidáme rozpuštěnou čokoládu. Nalijeme do korpusu a pečeme asi 40-45 min na 150°.
    Pokud si chceme opravdu dopřát, můžeme podávat se zakysanou smetanou.

    Recept sice není úplně rychlý, ale ta křupavá čokoládová kůrčička za to stojí! 🙂

  2. brambory 650 g
    anglická slanina 150 g
    máslo
    cibule 2 ks
    zakysaná smetana
    čerstvá citronová šťáva
    dijonská hořčice
    salátová okurka
    rajče
    sůl
    pepř
    olivový olej
    rozmarýn
    tymián

    Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na plátky narajíme i slaninu, odřezky si orestujeme na pánvi na olivovém oleji se šalotkou a česnekem (asi 2-3 stroużky). Přidáme i brambory a rozmarýn, osolíme, opepříme. Chvilku restujeme. Poté si do formičky dáme slaninu tak,aby přesahovala, do prostřed dáme směs, a slaninu jakoby uzavřeme. 190° – cca 13 minut

    Dresink: trochu hořčice(asi lżíce), zakysaná smetana, pár kapek citronu,, sůl, pepř. Promícháme.

    Dobrá je k tomu i nakrájená okurka s nakrájrným rajčetem, osolené, opepřené, s kapkou olivového oleje, promíchané.

    🙂

  3. Já bych ráda zkusila pekanové koláčky podle tohoto receptu 🙂

    Ingredience:
    220 g hladké mouky + na vál
    1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    40 g krupicového cukru
    25 g másla, nakrájeného na kousky
    asi 70 ml mléka
    1 velký žloutek
    Na náplň:
    300 g pekanových ořechů
    4 vejce
    200 g přírodního cukru
    150–190 ml zlatého sirupu
    špetka soli
    60 ml rozpuštěného másla
    1 lžička vanilkového extraktu

    Mouku, prášek do pečiva a krupicový cukr nasypte do nádoby robotu. Přidejte máslo a nechte zpracovat. Mléko prošlehejte se žloutkem a postupně ho přilévejte do robotu a zpracovávejte, aby vzniklo těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do plastové fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

    Zahřejte troubu na 200 °C. Těsto rozválejte na pomoučněném válu dotenka. Sedm formiček na miniquiche o průměru 10 cm s odnímatelným dnem vyplňte přiměřeně velkými kruhy z těsta a těsto do nich namačkejte. Na každé položte kousek papíru na pečení, posypte ho suchými nebo keramickými fazolemi, formičky postavte na plech a dejte na 10 minut do trouby. Pak plech s korpusy vyndejte z trouby, sejměte z nich papír a fazole. Teplotu v troubě snižte na 180 °C a pusťte se do náplně.

    Dvě třetiny ořechů nahrubo nasekejte a nasypte je do předpečených korpusů. Prošlehejte vejce, přírodní cukr, zlatý sirup, sůl, máslo a vanilkový extrakt.

    Rovnoměrně náplň rozdělte do korpusů, navrch naskládejte zbývající celé ořechy, vložte do trouby a pečte 30–35 minut. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a vyjměte z formiček.

  4. Jednoznačně obrácený jablečný koláč 🙂 Tarte Tatin každý by měl svůj vlastní 🙂
    já mám nejraději recept z Apetitu – 160g hladké mouky ,špetka soli 100g cukru,110 g másla a 6 lžic do těsta, 1 vejce, 5 jablíček a já přidávám ještě trochu skořice občas
    Promíchejte mouku se lžičkou cukru a solí. Přidejte máslo, vypracujte drobenku a pak přidejte vejce. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte v lednici aspoň hodinu odpočinout.

    2 Těsto vyválejte mezi dvěma pruhy potravinářské fólie nebo pečicího papíru, propíchejte ho vidličkou, přikryjte a opět vraťte do lednice.
    Mezitím oloupejte jablka, rozkrojte je na čtvrtiny a zbavte jádřinců. V místě, kde byl jádřinec, je seřízněte do roviny. Pomocí mašlovačky rozetřete máslo po celé ploše pánve. Přisypte cukr a počkejte, až se rozpustí. Pak stáhněte pánev z ohně.
    Do pánve narovnejte jablka. Pokud máte jablek moc, některá ještě překrájejte, abyste jimi vyložili případné mezery v pánvi. Takto snadno zjistíte, kolik jablek budete opravdu potřebovat a zda pokryjí celou plochu koláče.

    5 Pánev postavte na střední oheň a počkejte, až máslo s cukrem začne bublat. Začněte míchat a vařte asi 15 minut, aby jablka změkla a byla obalená karamelem. Regulujte přitom plamen – když bude moc nízký, jablka se neudělají; když příliš vysoký, karamel se začne připalovat (v nouzi lze přilít trochu vody, ale jablka pustí šťávu). Odstavte. Vyjměte těsto z lednice a nechte ho dojít pokojové teploty.

    Předehřejte troubu na 180 °C Jablíčka přendáme do formiček pak překryjte těstem – okraje zahrňte pod jablka. Pečte 15–20 minut, až těsto zezlátne.

  5. Zkusím tedy něco slaného…

    Muffiní pizza

    Připravíme si těsto na pizzu podle Jamieho: 1 kg hladké mouky, 1 lžíce soli, 2x 7g sušených kvasnic, 4 lžíce olivového oleje, 650 ml vlažné vody (příp. 1 lžíce cukru moučka). Ze surovin vypracujeme těsto, není nutné čekat na kynutí a je možné těsto zmrazit a použít kdykoli později.

    Těsto na pizzu nařežeme na kousky cca 1×1 cm či menší (do velkých 6 muffinů vychází cca. 70 kousků, takže na nízké muffíky to bude na dvě várky). Těsto vkládáme do hluboké mísy, do které před tím nalijeme olivový olej, aby se nám kousky nelepily k sobě. Poté k nim přidáme 250 g nastrouhané mozzarelly, 50 g nastrouhaného parmazánu, 1 lžíce provensálského koření a 1 lžíce oregana, utřené 2 stroužky česneku, 150 g choriza (plátky nakrájíme na čtvrtiny). Vše promísíme a plníme vymaštěné formičky.

    Pečeme cca 20 min., dozlatova na 200°.

    Největší problém u nás je chvíli počkat a neopařit si pusu… 🙂

  6. Muffiny s cuketou a fetou

    200 g cukety, 70 g sýru feta, 260 g hladké mouky, sůl, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 2 vejce, 250 ml podmáslí, 6 lžic oleje, sušený tymián, 100 g piniových oříšků.

    Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a na sítu necháme okapat. Fetu rozdrobíme. Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, práškem do pečiva a jedlou sodou. V menší misce prošleháme vejce s podmáslím, olejem a tymiánem. Vše promícháme, přidáme nastrouhanou cuketu a fetu.

    Naplníme formičky a pečeme na 200 cca 15 – 20 min.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *