Je to tu! Sezóna! První letošní borůvky z trhu jsem upotřebila na borůvkové muffiny s drobenkou a na borůvkové lívance a borůvkovou omáčkou (mňám). Z těch dalších jsem uvařila kynuté knedlíky (ale ty jsem nestihla vyfotit, jak rychle zmizely) s tvarohem. No a zbytek jsem upotřebila na borůvkový koláč.
Já ty buchty na plech prostě můžu. A už jsem si samozřejmě udělala chutě na meruňkový, rybízový a švestkový koláč. Léto, vítej!
Borůvkový koláč s drobenkou
Na těsto na jeden velký plech (ten můj má asi 32×45 cm) potřebujete:
- 300 g hladké mouky
- 50 g celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové, jemně mleté)
- 20 g čerstvého droždí
- 60 g cukru krupice
- 150 ml vlažného mléka (maximálně okolo 30 °C)
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- kůra z jednoho citronu
- půl kila borůvek (opláchnutých, probraných od lístečků a nečistot a dobře okapaných)
Na drobenku:
- 150 g hrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 75 g změklého másla
Jako první si zadělejte kvásek. Smíchejte v míse obě mouky, doprostřed udělejte ďůlek, rozdrobte do něj droždí a vlijte vlažné mléko. Vidličkou vmíchejte do mléka s droždím trochu mouky, abyste dostali konzistenci asi jako na lívance. Zasypte povrch moukou a nechte 10 minut vzejít. Nemusíte kvásek zadělávat cukrem, v mouce je dost sacharidů, které kvasinkám chutnají stejně, jako cukr.
Když je kvásek vzešlý, přidejte vejce, cukry, kůru z citronu a máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Já jej zpracovávám hákem v robotu asi 5 minut.
Potom dejte těsto vykynout někam, kde na něj nepotáhne průvan, dokud nezdvojnásobí svůj objem. V létě to bude docela rychlé, potrvá to kolem hodiny.
Vykynuté těsto vyklopte na pečící papír a vyválejte na velikost vašeho plechu. Troubu si rozehřejte na 170 °C (pekla jsem v horkovzduchu bez větráku). Vyválené těsto přemístěte i s pečícím papírem na plech a trochu zvedněte okraje. Těsto nechte chvíli stát a udělejte si drobenku. Ingredience nasypte do mísy a žmoulejte mezi prsty, dokud vše krásně nepropracujete a nevznikne drobenka.
Na těsto nasypte borůvky (já měla borůvek už málo, tak jsem půlku koláče pokladla zbylými pokrájenými jahodami), zasypte hustě a rovnoměrně drobenkou a dejte péct na 20-25 minut. Té drobenky se nebojte. Teď se zdá, že je jí hříšně moc, ale kdybyste se uskromnili, nebude to tak hříšně dobré a kynuté koláče jsou na světě od toho, aby se s nimi hřešilo!
Chcete-li, můžete okraje po naplnění koláče ještě potřít rozšlehaným žloutkem. Budou se krásně lesknout, ale je to hlavně estetický prvek.
Upečený koláč nechte vychladnout na plechu, můžete ho jíst i vlažný.
Tip:
Chcete-li vyšší těsto (ale mě se zdá po upečení vysoké dost), zadělejte si o polovinu větší množství těsta, nebo použijte menší pekáček.
Neváhejte a upečte si i další koláče:
Na trzích ještě i dnes narazíte na rebarboru, tuhle rebarborovou buchtu s drobenkou doporučuju všema deseti.
Jahodám sice pomalu zvoní hrana, ale jahodová bublanina se neomrzí!
Už se pomalu objevuje taky angrešt, tak neváhejte a vyzkoušejte kulatý angreštový koláč.
A až přijde čas, čeká tu na vás recept na švestkový koláč se skořicovou drobenkou.