Jednou už to tu bylo. Udělala jsem je sladké, až to hezké není (ale mají velký úspěch, to zase jo). Třešňové muffiny s kakaem a bílou čokoládou jsou sázka na jistotu. Ještě větší sázka na jistotu jsou ale takové ty klasické, jakože bublaninové muffiny, které voní vanilkou a kousky třešní.
Vylepšila jsem je kouskem hořké čokolády. A taky ovesnou drobenkou. Příště do nich dám i trochu mandlové esence a ta drobenka bude mandlová. Ostatně, zkuste to taky. Mandle a třešně se prostě milují, to mi nevymluvíte!
Na 12 třešňových muffinů potřebujete:
- Základní recept (kombinujte hladkou a polohrubou mouku, nebojte se část hladké nahradit třeba špaldovou)
- Do něho přidejte dvě hrsti třešní, které si vypeckujete a pokrájíte na čtvrtky (já vím, opruz, ale klidně je tam dejte celé a pak flusejte pecky; já prostě krájím)
- Hrst nasekané čokolády (prostě podle chuti, ale tu klidně vynechejte)
- Na drobenku si smíchejte v poměru 2:1:1 jemné ovesné vločky, tmavý třtinový cukr a máslo. (drobenku klidně vynechte taky)
A teď už jen smíchejte suché ingredience zvlášť. Přidejte si do suché směsi i třešně a čokoládu. Tekuté ingredience rozmíchejte zvlášť. Spojte obě směsi zlehka dohromady, naplňte těstem vymazanou formu, nebo formičky vyložené papírovými košíčky na muffiny.
Na drobenku nikdy nevychytám množstvím. Vždycky mi zbyde do zásoby a dávám ji pak zamrazit. Tentokát to vyšlo hezky, dala jsem asi 20 g plátek změklého másla, lžíci třtinového cukru a 2 štědré lžíce vloček. Není to přesně podle učebnicového poměru, ale dělám to tak nějak od oka vždycky, když dělám drobenku z vloček. Drobenka jen nesmí být příliš máslová, pak to nebude ono a rozteče se. Kdyby náhodou byla příliš mastná, dosypávejte podle oka cukr a vločky. Až když má konzistenci hezké žmolenky, zasypte jí bohatě syrové těsto ve formičkách.
Pečte při 180 °C 20 – 25 minut (mě tentokrát stačilo bohatě 20). Po upečení nechte muffiny vychladnout mimo formu, třeba na mřížce nebo klidně i jen na velkém talíři.
Tip na příště:
- Vynechám čokoládu.
- Do těsta dám namísto vanilkového extraktu mandlový.
- Část mouky nahradím mandlovou moučkou.
- Do drobenky přidám nasekané mandle.
Třešňové muffiny opět nezklamaly. Už nepeču podle nikoho jiného jen podle vás, protože co muffin to perfektní úžasnost z košíčku plná báječné chuti a potěšení pro všechny, kdo uchutnají. Děkuji