Kynuté buchty jsou jako pohlazení na duši. Krásné, voňavé a vláčné těsto, které ukrývá lahodnou náplň. A do poslední chvíle nikdo neví, jakou.
Jak dítě jsem je nenáviděla. Byly jako loterie, nebo, jak říká Forrest Gump – jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš. Měla jsem ráda jen ty tvarohové. A bylo sakra těžké poznat, která buchta na talíři je zrovna ta, po které tak toužím. A tak jsem žvýkala naštvaně jablečné, povidlové, v nejhorším případě ty nejvíce nenáviděné makové. Ale k té tvarohové jsem se přeci jenom občas prokousala (nebo ji se mnou někdo dobrácky vyměnil).
Ovšem preference se mění a někdy dostane člověk chuť na mák. Jak na makové kynuté buchty?
Recept na kynuté buchty (12 buchet do pekáčku):
- Na těsto:
- použijte recept na univerzální housky
- Na náplň:
- 200 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru
- kůru z jednoho citronu
- 2 štědré lžíce mléka (kdyby se vám zdála směs suchá, ještě přidejte)
Postupujte stejně jako v receptu na univerzální housky/žemle. Ale! Vykynuté těsto si rozdělte na 12 stejně velkých kousků. Každý kousek roztáhněte rukou na placku a naplňte makovou směsí. Zabalte do bochánku, svár pořádně utáhněte a položte do vymazaného a vysypaného peáčku svárem dolů. Nechte ještě 20-30 minut dokynout.
Mezitím si rozpate troubu na 180 °C a buchty dejte péct na cca 20-25 minut. Hlídejte si, aby měly zlatavou barvu.Před pečením už buchty nepotírám vajíčkem. Buchty po upečení nechte vychladnout v pekáčku. Můžete je potřít rozpuštěným máslem s trochou rumu (tak to dělávala babička, vůně to byla neuvěřitelná). Na závěr posypte moučkovým cukrem.
Kynuté těsto není žádná věda. Chce to jen trochu cviku, čas na kynutí a čerstvé droždí (i to instantní podléhá zkáze).
Vyzkoušejte si to nejprve na univerzálních žemlích, potom přidejte do repertoáru kynuté buchty, a až se úplně otrkáte, můžete zářit. O Velikonocích na vás čeká mazanec nebo jidáše. A na Vánoce zase vánočka!
Práve jsem je hodila do trouby, přesně na chlup 12 pěkných macíků. 🙂 Maštěno sádlem, plněno povidly, snad vydrží alespoň do snídaně. Nepochybuji o tom, že budou výborné. Potřebovala jsem si zvednou náladu a zlátnoucí buchty v troubě jsou hezký pohled.
Už jsem buchty dvakrát dělal a těsto je skvělé, ale mám jednu otázku. Ta maková náplň, vaříte jí, nebo ji stačí za studena zamíchat?
Díky, Michal