Velikonoční jidáše

Jidáše jsou jeden z nejznámějších druhů sladkého velikonočního pečiva. Údajně mají symbolizovat Jidášovu smrt oběšením. I proto se nejprve z těsta tvoří „provazy“, z kterých se umotají různé tvary. Lidová tradice nicméně říká že hospodyním bylo líto vyhazovat zbytky těsta a tak z něj tvořily zábavné drobné tvary především pro děti.

Podle tradice se mají jíst na Zelený čtvrtek před východem slunce, nejlépe potřené medem. Kdo jidáše pojí, je celý rok uchráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Ideálně je tedy upečte už během Popeleční středy, abyste je měli připravené na čtvrteční snídani. Ranní ptáčata to zvládnou i ve čtvrtek.

Jak na Velikonoční jidáše?

  • Využijte ingredience z receptu na mazanec.
  • Podle velikosti vytvoříte 20-25 různých tvarů.
  • Recepty udávají použití smetany. Mléko tedy můžete nahradit vysokoprocentní smetanou. Ideálně použijte tu na šlehání, je tučnější a těsto bude více vláčné. Ale nic se nestane ani když použijete 12% smetanu na vaření. Já jsem použila obyčejné mléko a jsou skvělé a vláčné i tak.

Při kynutí těsta postupujte trochu jinak, než jak udává můj recept na mazanec. Vypracované těsto nechte nejprve kynout na dřevěném válu asi hodinu. Potom těsto rozdělte na cca 20-25 kousků, ze kterých budete tvarovat jidáše. Kromě klasických tvarů, jako vidíte na obrázku níže, můžete tvarovat v podstatě cokoliv vás napadne. Zapojte i děti a jejich fantazii, uvidíte, že je to bude bavit!

jidáše tvary

Vytvořené tvary dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě asi 20 minut kynout. Potom tvary potřete rozšlehaným vajíčkem (efektního lesku dosáhnete, když budete potírat jen žloutkem). A dejte péct. Pečte je při 170 °C zhruba 25 minut.

Upečené jidáše ještě horké můžete polít tekutým medem a jíst ještě teplé. Nebo je nechte vychladnout a jezte jako loupáčky – potřené máslem a marmeládou.

jidáše

jidáše

jidáše

Nevíte co se zbylými bílky? Upečte si domácí kokosky.

Všechny velikonoční recepty (i ty jarní) najdete pěkně pohromadě tady. KLIK.

5 komentářů Přidat své
  1. Vypadají skvěle. Do těsta přidávám různé chuťové a aromatické přísady, jako třeba mandle, ořechy, rozinky, kandované ovoce. Nemám je sice tak nadýchané jako na obrázcích, ale jsou domácí, takže u nás doma spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *