Ovoňte si hřejivým podzimem i cheesecake. Rozmixovat do tvarohu pár švestek přece není žádná věda. A švestky se skořicí = přeci totální blaho. A k tomu rumové aroma… Kdo by tomu dovedl odolat?
A přiznám se bez mučení, s tím rumem mi to doma vonělo skoro jako na Vánoce.
Na korpus:
- asi 170 g sušenek (doporučuju levandulové sušenky, které upečete bez levandule, nebo čokoládové sušenky z receptu na cheesecake s jahodami)
- 80 g rozpuštěného másla / podle potřeby slunečnicového oleje
Sušenky rozdrťte v mixéru. Já musela mixovat nadvakrát, protože napoprvé mi zůstlao na povrchu spousta velkých kousků. Rozmixované sušenky promíchejte s tukem (rozpuštěné máslo, nebo olej) a rozprostřete do koláčové formy. Pevně je upěchujte, vyložte pečícím papírem, vysypte fazolemi a dejte na 10 minut péct do toruby předehřáté na 180°C. Po upečení nechte trochu vychladnout.
Na druhý pokus jsem zkoušela Esíčka, množství podle oka, a nepředpékala jsem. A byla to taky lahoda.
Na náplň:
- 1 vanička plnotučného tvarohu
- 1 kelímek husté zakysané smetany
- 2 vejce
- velký panák rumu
- 2 lžičky skořice
- 150 g cukru
- 5 velkých hodně zralých švestek
- + švestky na ozdobení
Vypeckované švestky rozmixujte, smíchejte s tvarohem a smetanou, přidejte cukr, rozšlehané vejce, skořici a rum. Důkladně promíchejte a vlijte na předpřipravený (případně i předpečený) korpus a ozdobte dalšími švestkami podle fantazie.
Pečení je trochu věda, ale vyplatí se. Troubu předehřejte na 170 °C a vložte do ní misku s vodou. Vložte cheescake a pečte 15 minut. Poté teplotu snižte na 130 °C a pečte dalších cca 30 minut. Misku s vodou nechte v troubě po celou dobu. Po upečení je cheescake tuhý, ale uprostřed při zatřepání ještě lehce „tančí“ do rytmu třesu. Dojde sám do ideální konzistence ještě před vychladnutím.
TIP: V jiných receptech se užívá skoro dvonásobné množství náplně. Já nemám ráda ty klasické vysoké cheescaky. Poměr těsta a náplně musím mít podobný, jinak mi nechutnají. Proto je dělám nízké, peču kratší dobu a-tak-dále. Pokud chcete koláč pěkně vysoký, zdvojnásobte dávku náplně a druhou fázi pečení protáhněte na 40-50 minut.
Kruciš… Musím pořídit mixér, mám jen tyčák 😀 Ale co jsem chtěla… Na cheesecake obecně nejraději používám sušenky Lotus (takový ty, co se dávají v kavárnách jednotlivě zabalený v bílo-červeným obalu ke kávě, ale dají se koupit celkem běžně i neseparovaný v jednom balení o cca 150g), chutnají po karamelu a dělala jsem tohoto dortu už dost variant, a ani jednou nezklamaly! 🙂 Zajímalo by mě, jak by chutnala kombinace karamelu, švestek, skořice a rumu… To musí být nebe v hubě! 🙂
Já si myslím, že je to úplně jasný, že to bude nebe v hubě! A hlavně lotusky jsou bez laktózy, takže pro mě taky jasná volba. 🙂
A tyčákem se to taky zvládne, jen to dá víc práce 😉
Taková technická, z loňska mam přervaný mrazák švestek a nevim co s tím. Ráda bych zkusila tenhle recept – nemáte zkušenost s tím, když budou švestky z mrazáku? Já jen jestli to má vůbec cenu zkoušet 🙂 Díky!
Má, dělám to pravidelně :).
Dobrý den,
jaký průměr měla prosím dortová forma?
Děkuji.
Dobrý den,
Prosím, v jak velké formě tento cheesecake pečete?
Děkuji, 🙂