Mrkvové muffiny už tu jednou byly. Tehdy jsem do nich dala muškátový oříšek (špetku!). Jenže z tohohle kámoše se stal úhlavní nepřítel (meruňkové dopadly katastrofálně, styď se ořechu!). A co si budeme povídat, hit (nejen) mezi (podzimními) muffiny si zaslouží pořádnou obrazovou dokumentaci se současným muffinopisem (díky za super slovo, Jituško).
Do tvarohu tentokrát přibyla bílá čokoláda, do těsta slunečnicové semínko a víc mrkve. Protože VÍC MRKVE je jejich životní motto!
Co potřebujete na mrkvové muffiny:
- Základní recept, do kterého budete ještě přidávat
- ale odeberte z něho cukr (nebo alespoň polovinu, pokud nemáte tak sladkou mrkvičku)
- + mrkev (2 větší mrkve)
- slunečnicové semínko
- Na krém:
- tvaroh v kostce
- půl bílé čokolády
- moučkový cukr na přislazení tvarohu
Dělala jsem je z poloviční dávky a na 6 velkých muffinů jsem dala 4 nevelké mrkvičky. Bohužel jsme nevážila, takže nepovím přesnou gramáž. Ale ona vám ta oranžová potvora břicha neprovrtá! Kdyby se stalo, že budou po upečení ještě jakoby „syrové“, příště dejte část mouky polohrubé.
Při mícháí jsem přidala trošku mléka navíc, hmota byla dost hutná (ale to až při smíchání).
Do těsta jsem přisypala trochu slunečnicových semínek.
Mouky jsem dávala napůl polohrubou s hladkou. Dovedu si je ale dost dobře představit i s pohankovou nebo špaldovou (vždy jen poloviční množství oproti dvounulce).
S cukrem opatrně. Pokud máte sladkou mrkev, nemusíte ho dávat vůbec.
Mrkvičku si nastrouhejte najemno, přidejte ji k tekuté směsi. Do ní přisypte promíchané suché ingredience se semínkem. Spojte dohromady, naplňte košíčky a dejte péct.
Pečte 25 minut při 180°C.
Na tvarohový vršek (který samozřejmě není podmínkou úspěšného servírování, ale udělá miliónovej efekt) si nechte povolit čokoládu. Stačí v mikrovlnce. Promíchejte s tvarohem, pokud je hmota příliš hutná, přidejte po lžičkách mléko, dokud se vám nezdá akorát. Přislaďte si podle chuti moučkovým cukrem nebo vanilkovým cukrem. Věřím ale, že to nebude třeba.
Máte rádi mrkev?
Ahoj, tak jsem zkusila takovou kombinaci tvých prvních a druhých muffinů s mrkví a vyšly skvěle 🙂 Trochu mi u těch druhých chybělo množství surovin apod. ale předpokládám, že odkazuješ na starší příspěvky. Díky za ňamkový recept 🙂
Ahoj, ano odkazuju na starší recept a koukám, že se mi někam vytratil odkaz. Takže jsem ho znovu přidala. Kdyby náhodou, je to tenhle: http://www.muffinarium.cz/muffiny-mrkev/.
Miluju tvoje stránky. Už sem zkoušela obyčejný muffinky a byly nejlepší, co jsem kdy pekla. Vždy jsem si myslela jak na muffiny je potřeba nějaký spešl recept se spešl ingredincemi, ale opravdu v jednoduchosti je lahoda 🙂
Teď jdu zkusit tyto.
Zkus všechny, muffinů není nikdy dost! 🙂 A díky!
Zítra jdu na ně 😉 už si chystám ingredience a potom napíšu jaký byly 🙂
V týdnu jsem dělala extra čokoládový a byly naprosto luxusní @):-
Tak nevím no, jestli jsem tam dala moc té oranžové potvory..jak píšete 😀 Chuťově jsou dobré, ale když jsem je vyndala po 30min nebyly uvnitř dopečené. Pekla jsem je na 180 stupňů v silikonových formičkách.
Jak vypadaly vaše, když jste je rozkrojila po 25 minutách?
To je zvláštní, že nebyly dopečené, zrovna s těmihle mám zkušenost, že jsou vždycky exceletní. Občas byvají takové lehce nedopečené čokoládové, ale tam je hodně kakaa a čokolády a pak se stane, že je z nich takové „suflé“. 🙂 A někdy mám problém odchytnout slané muffiny tak, aby už byly upečené.
Byly nedopečené všechny? Občas některé trouby nepečou úplně rovnoměrně, když dávám do trouby dva plechy najednou, tak je v půlce úplně prohodím. Jinak by to vypadalo všelijak. 🙂
Dnes som ich skusila. su ozaj vyborne. zvlast z tej tvarohovej polevy som nadsena.
Tak jsem také dnes vyzkoušela mrkvové muffiny – chuťově jsou výborné, ale stala se mi taková nepříjemnost – těsto je úplně přilepené na papírový košíček, vůbec se nechce pustit a z celého muffinku mám pak 3/4 🙁 Často peču cupcaky, vyzkoušela jsem spoustu receptů a toto je poprvé, co se mi to stalo. Nevíte, v čem by mohl být problém? Košíčky kupuji v DM a mám s nimi dobrou zkušenost.
Noo, tak to mš mrzí, někdy (jednou za sto let) se mi taky stane, že se některý košíček přilepí. Ale vypadá to spíš na erupce na slunci, než na nějaký objektivní problém. Nedávno jsem dělala za sebou 2 várky muffinů s citronem a pohankou, košíčky úplně stejné. První várka dobrý a z druhé se mi je podařilo sundat až druhý den. Někdy pomůže nechat je vychladnout a chvíli odstát. Jindy pomůže takový grif, kdy košíček neolupuju, ale jakoby se jej snažím kolem dokola vždycky dvěma prsty chytit a „odfouknout“.
Trochu ten recept nechapu. Pisete, ze do zakladniho testa se prida krom dalších věci tvaroh, ale pak ho zminujete vlastne az když se dela tvarohovy krem navrch muffinku. Takze tvaroh do testa nebo az nahoru smichany s cokoladou a cukrem jako ozdoba?
Šárko, díky za koment. Tvaroh do těsta nepatří. Oddělila jsem v ingediencích ty, které patří na krém. Mějte se krásně a ať vám muffiny chutnají!
Muffiny se podařilo upéct, ale krém se nějak nevydařil. 🙁 Byly v něm hrudky bílé čokolády (Milka) a to si myslím, že jsem ji v mikrovlnce rozpustila pořádně. Nějaký typ na to, aby v krému nebyly hrudky čokolády? Děkuju
Zdravím Šárko, já mikrovlnku nemám, takže všechno rozpouštím na sporáku, čokoládu většinou ve vodní lázni. Přidávejte čokoládu a neustále míchejte metličkou, to by mělo pomoct.
Je kostkou tvarohu myšleno tvrdý tvaroh? Dala jsem tam ten a mně zas naopak zůstaly hrudky tvarohu a nejde to rozmíchat 🙁
Barborko, tvrdý tvaroh na strouhání určitě ne, ten je už moc tuhý. Ale takový ten měkk, který je balený v kostce (ne v kelímku, ty mají v sobě hdoně vody a pak tečou). Asi tomu ještě pro jistotu věnuji samostatnou kapitolu! 🙂
Dobrý den, chápu to dobře, že cukr žádný? Nebo 50g, když není mrkev tak sladká? Děkuji moc
Martino, chápete to úplně perfektně! Ale jestli máte ráda sladší dezerty, tak si doslaďte podle sebe. Možná bude potřeba přidat o malinko více mléka! 🙂
Tak to je skvělé, zítra vyzkouším. 🙂 Jinak skvělý blog!
Dobrý den,
Muffiny jsou výborné.Trochu jsem si upravila recept: mouku jsem dala hladkou, polohrubou, špaldovou a pohankovou. Přidala jsem dva vanilkové cukry a nasypala jsem tam 50g nastrouhaných vlašáků. Výsledek je skvělý. Děkuji
PS: Teď se jdu pokusit o krém.
Majdo, ořechy jsou super nápad, s mrví krásně ladí! Mějte se!
Tak jsem je včera odpoledne upekla, že jako vyzkoušíme i s tím tvarohovým krémem, a nakonec to dopadlo tak, že jsme všech 12 muffinů měli s manželem a dětmi (3 roky a 1 rok) k večeři 😀 😀 😀 Taková „prasárna“. Ale tááák výborná!!! Fantastický recept! Dnes nebo zítra budu péct jablečné, manžel miluje skořici (i včera si je posypával), tak je musíme nutně co nejdříve vyzkoušet 🙂
Vyzkoušela jsem dýňovou verzi se špaldovou hladkou. Na velkou dávku (12 ks) jsem dala 500g dýně hokaido a plnou dávku mouky (žádnou poloviční). I tak byly ještě hodně vláčné a musela jsem počkat, až úplně vychladnou, aby šly vyndat. Do krému jsem dala kromě tvarohu ještě mascarpone. A myslím, že se povedly, zmizely rychle 🙂 . Příště bych dala dýně asi jen 400g a možná nějaké voňavé koření (hřebíček, badyán, skořice). Kdyby se vám chtělo recept na dýňové muffiny nějak vyladit, byla bych jen ráda! Díky za recept a přeji všem pěkný podzim plný zdravých dýní 🙂
Tak i u nás se muffinky hodně přilepily na papírový košíček. Cim to Je?
Lepí se mi docela často, ať peču z obyc hladké mouky i třeba spaldove. Ani pořádně vychladnout nepomáhá.
Díky ta radu.
Chuťově byly ale výborné.